Koor en dirigent 

Kamerkoor Musica Retorica werd opgericht in 1978 door Stef Tuinstra. Sinds 1993 wordt het gedirigeerd door Christofoor Baljon. De wekelijkse maandagrepetities vinden plaats in de Oranjerie in de Kloosterstraat te Groningen. Dat betekent dat in 2018 twee jubilea werden gevierd: 40 jaar Musica en 25 jaar Baljon. Het koor telt momenteel 23 zingende leden. Alleen zangers met geschoolde stemmen worden toegelaten. Bij de repertoirekeuze worden meestal de gebaande wegen gemeden. Musica Retorica zingt vaak 17de- en vooral 18de-eeuwse muziek, met soms een uitstapje naar de 15de/16de of 19de eeuw. Voor de begeleiding worden (semi-)professionele instrumentalisten ingehuurd en vaak zingen er ook professionele solisten mee, maar er wordt ook wel geconcerteerd met solisten ‘uit eigen stal’. Bach komt niet vaak langs. Wel minder bekende, maar grote componisten als Biber, Gesualdo, Heinichen, Platto, Schein, Valls, Zelenka – meestal tot groot enthousiasme van de toehoorders. Bij lustrumconcerten wordt het koor soms gedirigeerd door externe dirigenten, waaronder grootheden als Erik van Nevel en Peter de Groot. De laatste dirigeerde in april 2013 twee jubileumuitvoeringen van het spektakelstuk ‘La Pellegrina’ (1589). Voorop staan: enthousiasme, kwaliteit en een originele programmering.


Christofoor Baljon
Op een gelukkig moment in zijn leven (begin jaren 80) besloot Christofoor Baljon de exacte kant (wiskunde, schaken) vaarwel te zeggen en ‘helemaal voor de muziek te gaan’. In 1986 studeerde hij af als tenor aan het conservatorium van Zwolle, vier jaar later richtte hij samen met Carolien Eijkelboom het Centrum voor Oude Muziek & Dans op. In datzelfde jaar trad hij toe als tenor in het koor van de Nederlandse Bachvereniging. Zingen onder verschillende dirigenten met elk hun eigen opvatting werkte in meerdere opzichten zeer inspirerend en in 1993 solliciteerde hij bij kamerkoor Musica Retorica. Inmiddels is hij al bijna dertig jaar dirigent van ons koor. Onder zijn leiding zijn prachtige projecten gerealiseerd, zoals de Mariavespers van Monteverdi (2003) en in 2013 La Pellegrina onder leiding van gastdirigent Peter de Groot.
Lag bij Christofoor in het begin het zwaartepunt enigszins bij de ‘oude muziek’ (muziek van vóór 1800), in de loop der jaren verschoof, of beter gezegd verruimde dat zich naar muziek uit de Romantiek en de tijd daarna: hij gaf liederenrecitals samen met Alexander Makarov (Tsjaikovski, Moessorgski, Rachmaninov e.a.), met Margrit Kofod (Schubert) en met Ellen Dijkhuizen (Ravel, Duparc, Schubert), organiseerde twee grote ‘Gasunie-projecten’, met in 1998 het Requiem van Verdi en in 1999 Ein Deutsches Requiem van Brahms, en uiteindelijk kwam de opera, zijn grootste passie, op zijn pad, met welgeteld tien producties in de afgelopen vijftien jaar. Sinds 2008 woont hij in de Buitenhof. De enorme schuur van de boerderij is geschikt gemaakt voor artistieke activiteiten: muziek, toneel en beeldende kunst. In augustus 2014 vond hier bijvoorbeeld ‘in eigen theater’ de operaproductie I Paglacci van Ruggero Leoncavallo plaats. Begin september 2017 vonden in de Buitenhof drie opvoeringen plaats van La Bohème van Giacomo Puccini. Erna volgden La Traviata van Giuseppe Verdi (2019) en Cavalleria Rusticana van Pietro Mascagni (2021 en 2022).