Constantijn Huygens over Claudio Monteverdi

HR | dinsdag 14 mei 2019

[bij concerten mei 2019]

 

Goede wijn behoeft natuurlijk geen krans, maar sommige aanbevelingen zijn toch echt het lezen waard. Onze grote 17de-eeuwse dichter Constantijn Huygens was vóór zijn secretarisschap bij onze stadhouders Frederik Hendrik (1625-1647) en Willem II (1647-1650) o.a. Hollands diplomaat en ging in 1620 als 23-jarige mee op een diplomatieke missie naar Venetië. Iemand nam hem daar toen mee naar een kerk waar Monteverdi te zien en horen was en hij schreef in een brief naar huis:

De 24ste juni, dat was het feest van de Heilige Johannes de Doper, bracht men mij naar de vespers in de kerk San Giovanni e Luzia, waar ik de meest volmaakte muziek hoorde die ik ooit van mijn leven te horen denk te krijgen. De beroemde Claudio Monteverdi, kapelmeester van San Marco, die de muziek had gecomponeerd, dirigeerde deze keer ook, met vier theorbes, twee cornetten, twee fagotten, twee violen, een basviool van monster-achtige grootte, de orgels en andere instrumenten, die alle even goed werden bespeeld, en tien of twaalf stemmen, die me van verrukking buiten mezelf brachten.

 

Naar het volgende item