Vincenzo Bertolusi

HR | vrijdag 10 mei 2019

[bij concerten mei 2019]

Over Vincenzo Bertolusi (± 1550-1608) is erg weinig bekend, in de Wikipedia (Ne/Du/En/Fr/Fries) is hij niet te vinden, zelfs niet in de Italiaanse versie – en ook op Youtube is hij bepaald geen topper. Zijn portret is tot op heden onvindbaar.

Hij studeerde in Wenen: muziek – mogen we aannemen. Zijn talenten bleven buiten Italië blijkbaar niet onopgemerkt, want hij werkte van 1595-1607 aan het hof van koning Sigismund III van Polen en vervolgens, tot zijn dood, aan dat van koning Christiaan IV van Denemarken.

 

Ego flos heeft als tekst Hooglied 2:1-3a en luidt in vertaling:

Zij: Ik ben een bloem van het veld en een lelie in het dal.
Hij: Als een lelie tussen de distels, zo is mijn vriendin tussen de meisjes.
Zij: Als een appelboom tussen de bomen van het bos, zo is mijn lief tussen de jongens.

 

De tekst van Peccantem me quotidie is heel wat minder frivool en komt dan ook uit het katholieke dodenofficie:

Omdat ik dagelijks zondig zonder enige boetedoening, sidder ik voor de dood.
God wees mij genadig en red me, want in de hel is er geen verlossing.

 

Naar het volgende item